Vízum, vstupní formality

K tomu, abyste se mohli pohybovat na území Thajska, potřebujete nutně vízum a cestovní pas. Platnost tohoto pasu musí přesahovat o šest měsíců délku plánované pobytu na území Thajska. Jestliže se máme bavit o vízech, pak vězte, že ta vám budou na základě vyplnění formulářů vydána na Velvyslanectví Thajského království v Praze. Jestliže se ptáte, které druhy víz budete potřebovat, tak to závisí na skutečnosti, za jakým účelem do Thajska poletíte. Nejčastěji vyřizované nejběžnější je vízum turistické. Toto vízum platí od dne svého vydání po dobu tří měsíců.

Nicméně, když do Thajska vstoupíte, tak vám toto vízum bude zkráceno na jeden měsíc. Prodloužit si ho samozřejmě můžete, nicméně je třeba si uvědomit, že právní nárok na tento úkon nemáte a záleží jen a jen na úřednících, jestli tak učiní a nebo ne. Jinak platí od 1. 10. 2006 taková právní úprava, že můžete na území Thajska pobývat maximálně po dobu tří měsíců. Návrat do Thajska poté, co jej opustíte, můžete plánovat nejméně tři měsíce od tohoto dne. Dalšími druhy víz jsou například víza pracovní a non imigrant, ale ty nejsou pro běžné turisty až tak důležitá. Velmi zajímavá je také možnost vyřídit si víza on arrival.

Jinými slovy se jedná o možnost vyřídit si pobyt na území Thajska až po příletu do země. Toto vízum je časově omezeno na 15 dní a bude vás stát 1000 thajských bátů. Tento druh víza lze obdržet pouze na příslušných imigračních úřadech. V případě Phuketu se jedná o phuketské mezinárodní letiště. Tento druh víza nelze prodloužit!

Jestliže překročíte dobu pobytu, již máte stanovenou ve vízu, tak vězte, že zaplatíte poměrně tučné pokuty, konkrétně 500 bátů za každý den pobytu nad rámec vašich víz. Pakliže na území Thajska vstoupíte neoprávněně, můžete být pokutování až částkou ve výši 20 000 bátů.

Jestliže ztratíte vaše doklady, tak je třeba tuto nepříjemnou skutečnost neprodleně nahlásit na nejbližší policejní oddělení a požádat policisty, aby s vámi sepsali protokol. Ten bude poté předán na imigrační úřad a bude doplněn o žádost k sepsání nových víz. Jinak přihlašovací povinnost platí do 24 hodin poté, co vstoupíte na thajské území. Pokud byste se rozhodli pracovat v Thajsku, tak si určitě obstarejte pracovní povolení, jelikož za ilegální práci zde hrozí obrovské pokuty.

Jinak velvyslanectví České republiky se nachází přímo v Bangkoku. Poslední zajímavou informací je fakt, že thajská vláda na podporu turismu v zemi zrušila od 5. března do 4. června 2009 poplatky za podání žádosti o vízum, které opravňuje ke vstupu na území Thajska.

Přeposlat Tisknout

Počasí

Čtvrtek 36°C Počasí pro Čtvrtek

Pondělí 36°C Počasí pro Pondělí

Dlouhodobá předpověď

Aktuální kurz měny

EUREUR = 25.65 CZK

THBTHB = 0.67 CZK

USDUSD = 21.86 CZK

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist